dijous, 28 de novembre del 2013

JORNADES SOBRE ELS DRETS DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT



En el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, ECOM (amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona) està preparant unes jornades sobre els drets de les persones amb discapacitatque tindrà lloc el proper 5 de desembrede 9 h. a 14 h. en la Casa del Mar (c. Albareda, 1-4 de Barcelona).

En aquest enllaç podeu fer les vostres inscripcions (us recordem que la inscripció és gratuïta).

Us demanem que, si us plau, feu difusió també entre els vostres contactes.

Per qualsevol dubte, us podeu adreçar a Inma Gómez, responsable de participació d’ECOM: participacio@ecom.cat / Tel. 93 451 55 50.

Us passem el programa definitiu de les jornades:

diumenge, 24 de novembre del 2013

3r. SEMINARI SOBRE EDUCACIÓ INCLUSIVA A LES CORTS (BARCELONA)

Dimecres vinent (27 de novembre), guardeu un lloc a la vostra agenda.
Hi haurà el  3r Seminari sobre Educació Inclusiva.
Un Seminari que té molt interès en aquest moment difícl. I en un moment que volem destacar la col.laboració famílies-escoles per caminar conjuntament amb un objectiu: Escola Inclusiva.

Amb la participació de persones de  la nostra  Xarxa per l' Escola Inclusiva de Barcelona en una ponència.
Us adjuntem el programa:

3r Seminari sobre Educació Inclusiva.


Organitzat pels Districtes de Sants-Montjuïc, Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi, el dimecres 27 de novembre, a les 17.30 h, al Saló de Plens de la Seu del Districte de les Corts (Dolors Masferrer i Bosch, 2-4, planta soterrani 1), tindrà lloc el 3r Seminari sobre Educació Inclusiva, que vol aprofundir en el paper de les famílies a l'escola inclusiva.
Programa:
  • 17.30 h Recollida de documentació
  • 18 h Benvinguda a càrrec del Sr. Antoni Vives, Regidor del Districte de Les Corts i del Sr. Jordi Martí, Regidor de Sants-Montjuïc
  • 18.10 h "L'Índex d 'Inclusió" a càrrec del Dr. David Duran, Professor de la UAB i Coordinador del Grup d'Investigació sobre Aprenentatge entre Iguals.
  • 19 h El paper de les famílies a l'Escola Inclusiva:
    • Assumpta Boix i Anna Maria Blasco. Comissió d'escola Inclusiva de l'AMPA de l'escola Barrufet
    • Sònia Gainza i Mireia Graell - AMPA de l'escola Lavínia
    • Artur Fernández - l'AMPA del CEIP Costa i Llobera
  • 19.40 h Col·loqui
  • 20 h Cloenda de l'acte a càrrec de la Sra. Rosa Mª Baiges i Ballester, Consellera d' educació del Districte de Sarrià Sant Gervasi i del Sr. Ramon Lamiel Gerent de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat
    Modera l'acte la Sra. Susi Cordón, Coordinadora àrees d'Atenció Precoç, Educació i Lleure de Dincat.
Si necessiteu intèrpret en llengua de signes o mesures de suport a la comunicació oral, us preguem ho comuniqueu per fax o correu electrònic, amb una antelació de tres dies laborables. Fax: 93 2916442 i educacioinclusiva@gmail.com
La inscripció és gratuïta, condicionada a l'aforament de la sala i finalitza el 22 de de novembre.
Per tramitar la inscripció, podeu enviar un correu electrònic a educacioinclusiva@gmail.com o trucar als telèfons 93 291 63 46 / 93 291 65 52.

diumenge, 17 de novembre del 2013

RESPOSTA DEL SÍNDIC DE GREUGES

    EL SÍNDIC DEMANA MÉS GARANTIES PER A L’EDUCACIÓ INCLUSIVA DELS INFANTS AMB DISCAPACITAT.

    18/10/2013

    Rafael Ribó ha recomanat al Departament d’Ensenyament que augmenti l’assignació de personal de suport a les escoles ordinàries.
    Constata que els dèficits d’escolarització inclusiva també es fan presents en les activitats complementàries i extraescolars i en el servei de menjador escolar.
    El síndic també ha proposat que es garanteixi l’accés dels infants amb discapacitat a les escoles bressol.

    Atès que la inclusió escolar és un principi rector del nostre sistema educatiu, d’acord amb el que preveu la Llei 12/2009, d’educació, de Catalunya, el Síndic de Greuges ha demanat al Departament d’Ensenyament que apliqui mesures normatives i polítiques que permetin aprofundir encara més en el desenvolupament de l’educació inclusiva a Catalunya.
    Aquestes mesures han de tenir en compte la dotació dels suports suficients als centres ordinaris per fer possible l’escolarització dels alumnes amb necessitats educatives especials i l’establiment de criteris d’escolarització que combatin les desigualtats territorials i socials en l’aplicació del principi d’educació inclusiva existents actualment.
    Aquest principi, però, segons ha constatat el Síndic en el marc d’una actuació d’ofici sobre l’educació inclusiva, s’ha vist erosionat en els darrers anys per l’impacte de les restriccions pressupostàries en matèria d’educació, especialment per la dotació de recursos. Així, per primera vegada en els darrers quatre cursos, el nombre d’alumnat amb necessitats educatives especials escolaritzat en centres ordinaris ha decrescut (dels 12.031 del curs 2011/2012 s’ha passat als 11.657 del curs 2012/2013). Les mesures d’austeritat també han comportat reduccions de les hores de personal vetllador assignat a molts centres educatius públics.
    El Síndic també ha detectat una manca de criteris clars, la qual cosa afavoreix l’existència de desigualtats en l’aplicació del principi d’educació inclusiva. A més, ha observat enormes dificultats perquè un infant de zero a tres anys que pateix una multidiscapacitat amb una afectació severa pugui ser atès en una escola bressol ordinària.
    La institució ha rebut nombroses queixes per la manca d’oportunitats de l’alumnat amb discapacitat a l’hora d’accedir a les activitats complementàries i extraescolars i al servei de menjador
    Davant d’aquesta situació, el Síndic ha formulat un seguit de recomanacions al Departament d’Ensenyament. Algunes de les recomanacions són:

    1.  Augmentar l’assignació de personal de suport necessari per a l’aten­ció adequada dels alumnes amb necessitats educatives especials en cada escola ordinària.
    2.  Completar la implantació de les unitats de suport a l’educació especial (USEE).
    3.  Impulsar i finalitzar la reconversió definitiva dels centres d’educació especial (CEE) en centres de referència per a les esco­les ordinàries com a mecanisme de suport per fer efectiva l’escolarització inclusiva.
    4.  Prendre mesures perquè els infants i els adolescents amb discapacitat tinguin accés als diversos serveis escolars (menjador, activitats complementàries, etc.) en condicions d’igualtat amb els altres infants i adoles­cents.
    5.  Garantir l’accés dels infants amb discapacitat a les escoles bressol.
    6.  Assegurar la formació dels docents en l’atenció dels alumnes amb discapacitats i amb necessitats educatives especials.
    7.  Estudiar quines són les ràtios adequades per a l’atenció dels alumnes amb discapacitat i aplicar-les.
    8.  Desplegar la normativa que ha de regular i garantir el dret dels infants amb discapacitat a accedir a les activitats extraescolars i de lleure, sense discriminació per raó de cap condició, en igualtat d’oportunitats.
    9.  Estudiar la possibilitat d’autoritzar, excepcionalment, l’accés als programes de qualificació professional inicial (PQPI) de l’alumnat amb necessitats educatives especials graduat en ESO, que, per indicació de l’EAP o del mateix centre, no pot accedir als ensenyaments secundaris postobligatoris.