1. Obrim en una entitat bancària un compte corrent que tingui el nostre fill com a únic titular. Nosaltres hi podem constar com a beneficiaris.
2. Fem una transferència al compte del nostre fill des d’una llibreta de la qual sigui titular la persona que declararà el patrimoni en la seva declaració de renda. Si som titulars únics, millor, perquè així queda demostrat que els diners de l’aportació són només nostres. Hi podem posar tants diners com vulguem, però cada any es pot desgravar fins un import màxim marcat per la llei. Actualment el màxim són 10.000 euros. La quantitat que superi aquest import es pot desgravar en anys successius.
També hi poden aportar diners i desgravar-s’ho de la seva declaració de renda els familiars fins a tercer grau (això inclou avis i néts i arriba fins a tiets). La llei diu que la quantitat màxima que dóna dret a deducció és de “fins a l’import de 10.000 euros anuals per cada aportant i de 24.250 euros anuals en conjunt”.
3. Demanem a la caixa un certificat conforme la transferència al compte del fill s’ha fet en concepte de “constitució de patrimoni protegit”.
4. Anem al notari per a fer l’escriptura pública de constitució de patrimoni protegit. Hem de portar-hi el certificat de discapacitat, el llibre de família, el certificat de la caixa, el rebut de la transferència i els DNI dels pares i el fill.
------Després d'anar al notari s'han de lliurar dos formularis a l'administració. Podeu demanar que ho faci la notaria, però jo m'he estimat més fer-ho pel meu compte------
5. Portem l’escriptura i la còpia de l’escriptura que ens fa el mateix notari a l’Agència Tributària de Catalunya (aquí hi ha les adreces de totes les oficines). Hi hem de lliurar el formulari 600 (Per declarar l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats). Podeu descarregar-lo aquí: http://www20.gencat.cat/ docs/e-tributs/Formularis/600_ CATALA.pdf. Al web e-tributs us podeu descarregar una aplicació d’autoajuda per a emplenar el formulari correctament:http://www20.gencat.cat/ portal/site/e-tributs/ menuitem. 8f724afcf2f279124239bdd8b0c0e1 a0/?vgnextoid= f48f87adadd37210VgnVCM1000000b 0c1e0aRCRD&vgnextchannel= f48f87adadd37210VgnVCM1000000b 0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default.
6. Després, hem d’anar a l’administració de l’Agència Tributària que ens toca per domicili (aquí hi ha les adreces de totes les delegacions) i lliurar el formulari Model 182 (Declaració informativa de donatius, donacions i aportacions rebudes). Podeu descarregar-lo aquí: http://www.agenciatributaria. es/static_files/AEAT/ Contenidos_Comunes/La_Agencia_ Tributaria/Modelos_y_ formularios/Declaraciones/ Modelos_100_al_199/182/mod182_ mi_MI.pdf. Aquest és fàcil d’emplenar.
7. A partir de la data de constitució del patrimoni, podem usar els diners del compte del nostre fill per a cobrir totes les despeses vinculades a la satisfacció de les seves necessitats vitals. És a dir, amb aquests diners podem pagar l’escola, el menjador, la seva roba, els seus bitllets d’avió, les seves joguines, els seus mobles...
8. Hem de guardar rebuts de tot el que gastem per si algun dia hem de justificar les despeses.
9. Quan arribi el moment de fer la declaració de renda, hi hem de fer constar l’import del patrimoni protegit. Reduirem la nostra base imposable per l’import de l’aportació feta.
B.COM ES FA UNA APORTACIÓ A UN PATRIMONI PROTEGIT JA CONSTITUÏT EN 8 PASOS
1. Fem una transferència al compte del qual és titular el nostre fill des d’una llibreta que estigui a nom de la persona que declararà el patrimoni en la seva declaració de renda. Si som titulars únics, millor, perquè així queda demostrat que els diners de l’aportació són només nostres. Hi podem posar tants diners com vulguem, però cada any es pot desgravar fins un import màxim marcat per la llei. Actualment el màxim són 10.000 euros. La quantitat que superi aquest import es pot desgravar en anys successius.
També hi poden aportar diners i desgravar-s’ho de la seva declaració de renda els familiars fins a tercer grau (això inclou avis i néts i arriba fins a tiets). La llei diu que la quantitat màxima que dóna dret a deducció és de “fins a l’import de 10.000 euros anuals per cada aportant i de 24.250 euros anuals en conjunt”.
2. Demanem a la caixa un certificat conforme la transferència al compte del fill s’ha fet en concepte de “aportació a patrimoni protegit”.
3. Anem al notari per a fer l’escriptura pública d’aportació a patrimoni protegit. Hem de portar-hi el certificat de la caixa, el rebut de la transferència, el certificat de discapacitat, el llibre de família i els DNI dels pares i el fill (no us demanaran tota la documentació perquè el notari ja la té del moment que vam fer la constitució, però convé portar-ho tot, per si de cas).
------Després d'anar al notari s'han de lliurar dos formularis a l'administració. Podeu demanar que ho faci la notaria, però jo m'he estimat més fer-ho pel meu compte------
4. Portem l’escriptura i la còpia de l’escriptura que ens fa el mateix notari a l’Agència Tributària de Catalunya (aquí hi ha les adreces de totes les oficines). Hi hem de lliurar el formulari 651 (Model d'autoliquidació de donacions). Podeu descarregar-lo aquí: http://www20.gencat.cat/ docs/e-tributs/Formularis/651_ CATALA.pdf. Al web e-tributs us podeu descarregar una aplicació d’autoajuda per a emplenar el formulari correctament: http://www20.gencat.cat/ portal/site/e-tributs/ menuitem. 8f724afcf2f279124239bdd8b0c0e1 a0/?vgnextoid= f48f87adadd37210VgnVCM1000000b 0c1e0aRCRD&vgnextchannel= f48f87adadd37210VgnVCM1000000b 0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default.
5. Després, hem d’anar a l’administració de l’Agència Tributària que ens toca per domicili (aquí hi ha les adreces de totes les delegacions) i lliurar el formulari Model 182 (Declaració informativa de donatius, donacions i aportacions rebudes) Podeu descarregar-lo aquí: http://www. agenciatributaria.es/static_ files/AEAT/Contenidos_Comunes/ La_Agencia_Tributaria/Modelos_ y_formularios/Declaraciones/ Modelos_100_al_199/182/mod182_ mi_MI.pdf. Aquest és fàcil d’emplenar.
6. A partir de la data de l’aportació al patrimoni, podem usar els diners del compte del nostre fill per a cobrir totes les despeses vinculades a la satisfacció de les seves necessitats vitals. És a dir, amb aquests diners podem pagar l’escola, el menjador, la seva roba, els seus bitllets d’avió, les seves joguines, els seus mobles...
7. Hem de guardar rebuts de tot el que gastem per si algun dia hem de justificar les despeses.
8. Quan arribi el moment de fer la declaració de renda, hi hem de fer constar l’import del patrimoni protegit. Reduirem la nostra base imposable per l’import de l’aportació feta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada