dimarts, 16 d’octubre del 2012

PUBLICACIÓ AL DIARI ABC AHIR EN RESPOSTA AL COMUNICAT ENVIAT ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ


Noticias agencias

Acusan a Rigau de maquillar las cifras de alumnoscon necesidades especiales.

15-10-2012 / 18:51 h EFE
Varias entidades han acusado al Departamento de Enseñanza de "maquillar" las cifras de alumnos con necesidades educativas especiales que están escolarizados en escuelas ordinarias "para hacer creer que se ha llegado a un porcentaje de inclusión digno en comparación a otras comunidades".
En un comunicado que firman la Federación de Asociaciones de Padres de Alumnos de Cataluña (FAPAC), la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva a Catalunya y la organización de ayuda a personas discapacitadas Aspasim, las tres entidades acusan a la consellera de Enseñanza, Irene Rigau, de "tergiversar" las cifras haciendo aparecer a 7.000 alumnos "de no se sabe donde", que hasta ahora no figuraban en las estadísticas de alumnos con necesidades educativas especiales (NEE).
También acusan al departamento de haber "mezclado" a los alumnos con NEE, que incluye a escolares con discapacidades físicas, psíquicas y sensoriales, con los alumnos con necesidades educativas específicas, que agrupa a otras capacidades como la incorporación tardía a la escuela, los inmigrantes o situaciones sociales desfavorecidas.
Según las entidades, la finalidad del "maquillaje" de estas cifras es "hacer callar al movimiento social que ha hecho saltar las alarmas ante los indicios de que este curso se está produciendo un retroceso en el largo y difícil camino emprendido hace muchos años en la escuela inclusiva".
Por ello, piden al Departamento de Enseñanza una explicación "creíble, y, si es necesario, la corrección de los datos sobre escolarización de alumnos con NEE que ha difundido a la opinión pública, así como la revisión y fortalecimiento del Plan de Acción "Aprendre Junts per Viure Junts".
Según este plan, en el año 2015 se tendría que conseguir el objetivo de llegar al 70 % del alumnado con NEE escolarizado en centros ordinarios.
El Departamento de Enseñanza aseguró hace unas semanas que ya son el 75,14 % este curso (19.853 alumnos), aunque en la web del departamento figuran que el curso pasado eran 10.484, es decir un 62,2 %, mientras que en la web del ministerio de Educación, con datos de la Generalitat, la cifra en el mismo curso es de un 63,84 %, es decir 11.246 alumnos.
Las entidades instan a la consellera Rigau a "investigar los hechos y depurar responsabilidades".
Fuentes del Departamento de Enseñanza ha negado cualquier maquillaje de cifras y han asegurado que para contar a los alumnos con NEE aplican "un método de cálculo lógico" que consiste en contar a todos los alumnos que tienen un dictamen de los Equipos de Asesoramiento y Orientación Psicopedagógica (EAOP) y restarles los que están escolarizados en colegios especiales.
"La resta nos da los alumnos con dictamen están en escuelas ordinarias", ha explicado a Efe una portavoz del departamento, "y ese es el método más lógico de cálculo estadístico".

dilluns, 15 d’octubre del 2012

EL DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT CREA CONFUSIÓ AMB LES DADES D'ESCOLA INCLUSIVA

COMUNICAT DE PREMSA ENVIAT AVUI A TOTS ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ, SIGNAT PER PLATAFORMA PER L'ESCOLA INCLUSIVA, FAPAC I ASPASIM.



Les entitats signants volem expressar la nostra perplexitat i malestar davant les dades fetes públiques recentment pel departament d’Ensenyament sobre l’evolució de l’escola inclusiva a Catalunya, tota vegada que aquestes dades no coincideixen amb les estadístiques que publica el mateix departament i només contribueixen a generar confusió pel que fa a la realitat sobre l’escolarització d’alumnes amb necessitats educatives especials (NEE) en centres d’ensenyament ordinari.

El mes de juliol, aquestes entitats vàrem presentar un manifest (amb l’adhesió de més de 8.000 persones) en el qual alertàvem de diversos indicis que feien pensar en una reculada en el procés cap a una escola inclusiva a Catalunya (com, per exemple, canvis en la definició de les USEE; no renovació de la convocatòria que permetia a determinats centres d’educació especial exercir de centres de suport a l’escola ordinària; absència del mateix concepte d’inclusió en els programes del departament...) La resposta d’Ensenyament, més enllà d’una reunió que va tenir lloc el 18 de juliol amb representants de les entitats promotores del manifest, es va produir el 13 d’agost, amb una sorprenent nota de premsa que aportava unes dades difícils de creure per aquells que fa anys ens interessem per l’educació a Catalunya dels alumnes amb discapacitat. En síntesi, aquesta nota deia que a Catalunya el curs passat el 75% de l’alumnat amb discapacitat (aquesta era l’expressió literal que utilitzava, no parlava de NEE) estava escolaritzat en centres ordinaris. El problema és que les estadístiques oficials publicades fins ara (pel Ministeri d’Educació i per la mateixa Generalitat) indiquen que el curs 2010/2011 aquest percentatge se situava en el 63%.

A més, el departament sembla ignorar les dades facilitades fa només tres anys per la mateixa conselleria (aleshores es deia d’Educació) amb motiu de la presentació del Pla d’Acció Aprendre Junts per Viure Junts. Segons aquest pla, l’any 2015 s’hauria d’assolir l’objectiu d’arribar al 70% de l’alumnat amb NEE escolaritzat en centres ordinaris, partint del 56% que hi havia el curs 2008-2009. Però segons la nota de premsa del 13 d’agost de 2012, en realitat el curs 2008-2009 i fins i tot l’anterior ja s’havia assolit i superat la fita del 70%. Per tant, si s’acceptessin les noves dades, el Pla d’Acció -en la redacció del qual van participar un bon nombre d’experts en educació inclusiva- quedaria en paper mullat. En altres paraules, no caldria fer res, perquè vam arribar allà on volíem abans de començar. Absurd.

Sospitem que aquest increment percentual s’ha aconseguit mitjançant l’artifici d’incorporar a la categoria de discapacitat a alumnes que no ho són i que fins ara no havien estat considerats com a tals, malgrat que puguin presentar problemes d’aprenentatge. Aquest canvi metodològic aconsegueix el miracle d’incrementar el percentatge d’alumnes amb discapacitats a l’escola ordinària sense que en canvi es redueixi el de les escoles especials, on el nombre es manté força estable.

Considerem que aquesta tergiversació de dades i que aquest comunicat de premsa no són fruit d’un error casual ni involuntari. La mateixa consellera Rigau va repetir la dada del 75% en la roda de premsa de presentació del curs escolar i tenim notícia que el comunicat s’ha seguit enviant aquest mes a periodistes que s’han interessat per la no continuïtat dels centres de suport. El comunicat, doncs, tenia i té una clara finalitat de confondre als periodistes que s’interessen per les crítiques que plouen (cada cop més) des de la societat pel que fa a l’atenció dels alumnes amb necessitats educatives especials i al desinterès per situar l’escola inclusiva en l’eix de les polítiques educatives d’aquest país.

Per tot plegat, demanem al departament d’Ensenyament una explicació  creïble i, si cal, la correcció de les dades sobre escolarització d’alumnes amb NEE que ha difós a l’opinió pública,  així com la revisió i enfortiment del Pla d’Acció ‘Aprendre Junts per Viure Junts’. Per acabar, pensem que estem davant d’uns fets que podrien ser greus, pel que presumptament suposen d’alteració de dades oficials per oferir una realitat maquillada. Per aquest motiu, instem a la consellera Rigau a investigar els fets i depurar responsabilitats si s’escau.